Blog nummer 1: hoe start ik een blog?

22 januari 2013 door Rosanne

Blog Zo! Doe je datWat beter dan te starten met een blog over het starten van een blog? Dat dacht ik ook. En aangezien ik al over de eerste drempel heen ben, deel ik graag een aantal tips.

Ik ga er overigens wel van uit dat je al bekend met de verschillende online platforms waar je gratis kunt bloggen, zoals Blogger en WordPress. Het gaat me nu met name om de inhoud.

Doel van mijn blog?

Ok, goede vraag om mee te beginnen. In mijn geval: het is mijn vakgebied, ik schrijf graag over online marketing en wil die kennis ook graag delen. Daarmee creëer ik meteen ook meer zichtbaarheid voor mijn eigen bedrijfje.   Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijke redenen, van het verzamelen van informatie tot het geven van een gezicht aan een bedrijf tot betere vindbaarheid op sommige onderwerpen bij zoekmachines.

Wat is goede content voor een blog?

Goede content is origineel, actueel, verrassend. En dat laat zich eigenlijk niet zo goed rijmen met regeltjes. Maar vooruit, voor mij is dit een handig lijstje:

  • Kijk naar de actualiteit en kijk of je daar een originele inhaker op kunt vinden
  • Denk vooral aan inpsiratie, trends, ideeen, how-to’s, demo’s, lijstjes
  • Gebruik goede foto’s, video’s ter ondersteuning van je verhaal.
  • Korte, pakkende titel
  • Tussenkopjes die het “scannen” door de lezer makkelijker maken.
  • Vergeet de tags niet! Tags zijn korte “steekwoorden” waar je post over gaat. Goed voor de vindbaarheid.

Eén van mijn favorieten: www.frank-ly.nl

Blog Frank-ly

Hoe krijg ik volgers?

Door geduld te hebben en relevante content aan te bieden. Dat is het eigenlijke antwoord. Maar natuurlijk kun je dit proces ook versnellen door links te verspreiden op al je kanalen en af en toe eens een gastblogje te schrijven en te vragen om een backlink. En natuurlijk kan je ook online adverteren, bijvoorbeeld met een ludieke winactie. Hier ga ik zelf ook maar eens over nadenken…

Hoe houd ik het vol?

Dat is een heel kort lijstje, want daar staat maar één tip op: door te bloggen over wat je interesseert en waar je hart ligt. Anders is het inderdaad moeilijk vol te houden. Tenzij je er als professioneel blogger goed voor betaald krijgt natuurliljk!