Video SEO: ZO! Krijgen jouw YouTube video’s meer kijkers

23 september 2020 door Rosanne

Recent kreeg ik van een klant de vraag of ik voor meer zichtbaarheid van hun bestaande productvideo’s op YouTube kon zorgen. Natuurlijk! Tijd om de video SEO (met name YouTube SEO) kennis weer uit de kast te halen en op te poetsen. Ik vond het heel leuk om te doen en heb er ook weer het nodige van geleerd. Ik deel graag met jou welke stappen ik allemaal heb doorlopen.

Stap 1: Welke zoekwoorden matchen met de video?

In dit geval had ik te maken met bestaande productvideo’s. Ik kon dus niet helemaal blanco beginnen, de zoekwoorden waarop je gaat optimaliseren moeten uiteraard wel matchen met de video. Ik kan helaas niet het echte voorbeeld gebruiken, dus ik ga hier uit van een fictief voorbeeld van een elektrische mountainbike. Bijvoorbeeld een stoere jongen als deze onderstaande van Haibike (een merk waar ik eerder voor heb gewerkt):

Haibike elektrische mountainbike Xduro 8.0

Stel, je hebt een inspirerende, stoere video die deze mountainbike toont in een mooie omgeving tijdens een downhill ride, waarbij ook wordt ingezoomd op de productdetails.

Puur op basis van de video kan je al een lijstje van mogelijke zoekwoorden maken, bijvoorbeeld:

  • Type fiets: (Elektrische) mountainbike, mountainbike, MTB, E-MTB etc
  • Merk en productnaam: Merknaam/productnaam + (elektrische) mountainbike, MTB etc
  • Productspecificaties: Motorvermogen, frame materiaal, batterij , gewicht etc.

Stap 2: Aanvullend zoekwoord onderzoek doen

Daarna doe je aanvullend zoekwoord onderzoek om dit lijstje uit te breiden. In mijn geval heb ik hiervoor verschillende tools gebruikt, zoals TubeBuddy, VidIQ, Google Search Console en Google Analytics. Uiteraard kan je ook gewoon zoeken in YouTube en kijken waar de Autosuggest mee komt.

In TubeBuddy kun je kijken naar gerelateerde Video Searches, waar ik weer een aantal interessante termen tegenkom. Voor ons voorbeeld termen als “downhill”, ”kopen” of “nederland”.

TubeBuddy - voorbeeld related video searches

In VidIQ zie je heel makkelijk de tags van een video die al goed scoort op jouw onderwerp. In dit voorbeeld heb ik gezocht op “elektrische mountainbike” en het eerste resultaat is een review van Bright, waar ik in de tags ook weer ideeën opdoe:

VidIQ tags bij YouTube video

Uiteraard kijk je ook in de Google Search Console en Google Analytics accounts van de klant, om te kijken waar deze nu al goed op scoort. En vraag je klant ook zelf om input, vaak zitten daar termen of thema’s tussen waar je zelf nog niet aan gedacht had.

Tot slot, een tip die ik las op Backlinko: doe ook inspiratie op bij je concurrenten of andere gerelagteerde videokanalen! In dit geval: ga naar een videokanaal met video’s over elektrische mountainbikes. Bekijk een populaire video en kijk naar de titel, de beschrijving en de tags. Zitten daar nog bruikbare suggesties tussen? Zie dit voorbeeld van het kanaal ElectricBikeReview:

Voorbeeld Video SEO ElectricBikeReview

Stap 3: Selecteer relevante zoekwoorden om je video op te optimaliseren

Klinkt logisch, nietwaar? Maar hoe doe je dat nu precies?  Ik heb er bij deze opdracht voor gekozen om te kijken naar zoekwoorden waar wel aardig wat zoekvolume op zit, maar niet mega-veel concurrentie. Anders bestaat het risico dat jouw video verzuipt in de concurrentie. Maak je geen zorgen, er blijft nog genoeg over!

Dit kun je checken door op Google jouw zoekterm en het site commando “site:youtube.*” in te vullen. Dan zie je dat de concurrentie op het woord “mountainbike” veel groter is dan het zoekwoord “elektrische mountainbike”.

Je kunt de inschatting van zoekvolume versus concurrentie ook in de eerder genoemde tools als TubeBuddy en VidIQ zien, maar dit werkt in mijn ervaring eigenlijk alleen voor engelse zoektermen, zoals hieronder het zoekwoord “Emtb”:

Voorbeeld zoekwoord Emtb -redelijk zoekvolume weinig concurrentie VidIQ

Stap 4: Ook scoren met je video binnen de “normale” zoekresultaten

Tot slot check ik in deze fase ook nog op welke zoektermen er al video’s verschijnen in de zoekresultaten en of je klant hier al tussen staat? Zo nee, dan heb je een mooie mogelijkheid om nog extra kijkers te trekken vanaf Google Search naast YouTube zelf. Zoals bij dit voorbeeld, waar de video’s zelfs de eerste posities op de zoekresultatenpagina innemen.

Voorbeeld van videos op zoekresultatenpagina Google

Nadat ik deze eerste vier stappen doorlopen heb, zou ik in mijn fictieve voorbeeld uit kunnen komen op de volgende zoekwoorden om de video op te optimaliseren:

Belangrijkste zoekwoorden:

  • Emtb
  • electric mountainbike
  • Merknaam

Ondersteunende zoekwoorden:

  • Hardtail
  • Downhill
  • Fat bike (banden)
  • 2020
  • (maximum) snelheid
  • (capaciteit) motor
  • (capaciteit) /batterij

Stap 5: Video’s optimaliseren

Dan komt eindelijk het echte optimalisatiewerk!  Ik had bij deze opdracht te maken met bestaande content, dus als ik het hier heb over “optimaliseren” dan bedoel ik niet het optimaliseren van de video zelf. Dat is misschien een onderwerp voor een volgend blog, of kijk alvast hier:

Ik heb het met name over het optimaliseren van elementen die je kunt toevoegen als je je video aan het uploaden bent. Even allemaal onder elkaar:

  • Titel: Bedenk een pakkende titel van maximaal 100 woorden waarin je gekozen zoekwoorden terugkomen. Zet je belangrijkste zoekwoorden aan het begin.
  • Omschrijving: De omschrijving is erg belangrijk, wat die vertelt niet alleen je kijker, maar ook YouTube en Google waar je video over gaat. Ga uit van minimaal 250-300 woorden. Het belangrijkste is dat je een informatieve en enthousiasmerende omschrijving maakt waarin je opnieuw je zoekwoorden verwerkt. De eerste regels van de omschrijving verschijnen in de zoekresultaten, dus verwerk je belangrijkste zoekwoord(en) in de eerste 25 woorden. Ook belangrijk: nodig je kijkers uit om zich te abonneren op je kanaal en de video te liken of sharen. Niet alleen goed voor het aantal volgers, maar ook een belangrijk (ranking) signaal voor YouTube/Google.
  • Tags: Voeg tags toe aan je video. Minder belangrijk dan zoekwoorden, maar alle beetjes helpen. Put hierbij uit je zoekwoordenlijstje, maar voeg bijvoorbeeld ook eens gerelateerde onderwerpen toe. Hierdoor is de kans weer groter dat je verschijnt bij “Suggested Videos” op YouTube
  • Ondertiteling: Voeg ondertiteling toe aan je video. Ook dit helpt YouTube beter te begrijpen waar jouw video over gaat. Tip: Als je in jouw video af en toe je belangrijkste zoekwoorden noemt, komen die automatisch ook terug in je ondertiteling. Twee vliegen in één klap.

Stap 6: Toevoegen van visuele elementen

Naast bovenstaande elementen zijn er ook nog een aantal visuele elementen die je zelf kunt aanpassen. Deze elementen hebben invloed op bijvoorbeeld je doorklikratio en je engagement en interactie percentages. En ook dat vind YouTube belangrijk. Niet vergeten dus!

  • Thumbnail: De thumbnail is de stilstaande) visual die je ziet als je nog niet op een video hebt geklikt. Het beginscherm dus. Na het uploaden van je video kun je er één kiezen uit de drie opties die YouTube automatisch aanbiedt, of je je kunt je eigen thumbnail uploaden. Belangrijk voor je CTR, dus kies of maak een goede die aanzet tot actie!
  • Cards: Een YouTube Card is, de naam zegt het al, een soort interactie “kaart” die je over je video heen kunt leggen. In het voorbeeld van onze video is dit heel interessant, want je kunt meteen een link met het product in de webshop maken. Ik kon geen fietsvoorbeeld vinden, wel één voor T-shirts. Het idee is hetzelfde.

Voorbeeld YouTube Cards

  • Endscreens: als je video is afgelopen, geeft YouTube vaak suggesties voor volgende te bekijken video’s. Ook dit kun je beïnvloeden, door zelf aan te geven welke video’s je als End Screens wil toevoegen, bijvoorbeeld video’s van andere fietsen uit je range. Zo kun je kijkers proberen bij je te houden. Voorbeeld van een End Screen:

Voorbeeld YouTube Endscreens

Stap 7: je YouTube kanaal optimaliseren

Houd je het nog vol? Hang on, we zijn er bijna. De laatste stap is het optimaliseren van je YouTube kanaal zelf. Natuurlijk zorg je voor een mooie header visual, wellicht een goed introductievideo en in ieder geval een goed omschrijving van je kanaal waarin je, je raadt het al, weer belangrijke zoekwoorden verwerkt. Je kunt ook links naar je website en andere social media kanalen toevoegen.

Een laatste tip is het maken van playlists. Als je meerdere video’s hebt met hetzelfde onderwerp kan je die bij elkaar zetten in een playlist. Ook daar kan je weer een eigen titel en omschrijving aan geven. Hieronder een voorbeeld van het kanaal BikeRadar. Zoals je ziet hebben zij een aantal playlists gecategoriseerd rondom fietstypes (Road, MTB of Gravel) en op jaar (2020).

Voorbeeld van playlists BikeRadar

Dat was het! Zoals uit de lengte van de post wel blijkt: het is best een hoop werk, maar wel de moeite waard. Wil je wel met video SEO of het optimaliseren van YouTube video’s aan de slag, maar wil je het uitbesteden? Neem dan vooral contact met me op, ik doe het graag.